CONCLUSIONS

Eleccions Municipals 2015 (Terrassa)

Així neix l'Índex sintètic de Presència a Twitter (IPT).


Quan vaig començar a construir-lo, tenia clara una cosa: havia de ser consistent i a l’ aplicar-lo havia de permetre avaluar i comparar de manera fiable els perfils de Twitter.

He procurat doncs, que el resultat final després de recopilar, tractar les dades i calcular l'Índex es presenti de manera assequible i atractiva.

S’ha comprovat que l’activitat tuitera dels candidats i partits polítics durant la campanya de les eleccions municipals del 24M de Terrassa va ser força dispar. Tot i així, crec que les conclusions que podem extreure són molt i molt interessants.

A la llum de les dades del ranking de l’ IPT, la candidatura que entén millor el llenguatge 2.0, treu el suc a la xarxa Twitter, i alhora, aconsegueix connectar amb els seus seguidors, és Terrassa en Comú.

Aquesta és la fotografia que llança Twitter, però, que va passar el dia de les urnes?


Si mirem els resultats de les eleccions del 24M destaco que el PSC va ser el partit que va obtenir més vots. I que la candidatura de Terrassa en Comú va aconseguir sorprenents resultats, quedant la segona força darrere del PSC, partit que governa a la meva ciutat des de fa 36 anys.

No passem per alt que Terrassa en Comú (agrupa les forces polítiques guanyem, ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent) com a nombrosos municipis del país, és la primera vegada que es presenta a les eleccions, i probablement ha comptat amb menys recursos econòmics per la campanya que altres formacions.

Així que, sota el meu punt de vista, es donen dos fets destacables:

Terrassa en Comú és el rei a Twitter


Aquesta candidatura es mereix el reconeixement, ja sigui pel seu elevat resultat de l’Índex i per la distància que mantenia amb els contrincants, fins i tot al Diari Digital “La Torre” li donaven guanyador de les eleccions a Twitter.

A més, Terrassa en Comú va obtenir uns molt bons resultats electorals (el 19,2% de vots, situant-se com a segona força política).

No m'atreveixo a establir el grau de correlació entre tots dos fets, però estarem d'acord en que el que es coïa a Twitter durant els 15 dies de campanya va resultar ser premonitori.

El PSC perd a Twitter i guanya a les urnes


La posició en el ranking del partit guanyador de les eleccions municipals, el PSC (el partit, Rank 6. El candidat, Rank 3). També mereix algunes reflexions:

1ª: La comunitat a Twitter i la seva "temperatura" no és un retrat idèntic de la societat, i en aquest cas, dels electors.

El candidat socialista obté el 28,2% dels vots. I si sumem els seguidors a Twitter dels sis candidats, concentra el 50,2% del total. En canvi, en termes d'activitat (nombre de tweets), interacció i capacitat d'influència a la xarxa (viralitat), es situa en una de les posicions més baixes. Malgrat aquestes xifres, aconsegueix ser el partit més votat. El que em porta a la segona conclusió.

2n El votant socialista no és tuiter actiu. El votant de Terrassa a Comú és tuiter actiu. Dues dades, l'edat mitjana del votant socialista és 50 anys i l'usuari mitjà de twitter té 28 anys.

Òbviament, em refereixo al gruix del votant socialista. Ja que per descomptat, a Twitter trobem milers de simpatitzants socialistes.

Segur que existeixen més diferències sociodemogràfiques entre el votant tipus de Terrassa a Comú i el del PSC. Però l’escletxa de l’edat ja és rellevant.{Compte, Terrassa en comú no és Podem però conèixer el perfil d'aquest pot orientar bastant}.

Estic d'acord amb el Toni Muñoz en que partits com Podem destaquen per ser el "moviment polític que millor ha sabut aprofitar el potencial d'internet i les xarxes socials. Sense elles no haurien arribat tan lluny i és evident que representen a una nova generació que entén i dominen el nou llenguatge digital i la comunicació 2.0 "

3r Finalment, el més important per mi: Les xarxes socials i el món Social Media en el seu conjunt, abasta cada vegada més espai com a canals de comunicació per captar l'Atenció, despertar l'Interès, aconseguir connexió emocional, i finalment, provocar l'Acció en la direcció desitjada: que et votin el dia D.

Com a mostra un botó, o millor dit, una imatge:

Eco territorial de les eleccions a Twitter el dia de les eleccions 24M